Μαρία (Μάρω) Γαλάνη

Πληροφορίες

Μαρία (Μάρω) Γαλάνη
Μαρία (Μάρω)
Γαλάνη
...
2610 979650 και 6937 049319
Διδακτική χορού ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού
Ε.Ε.Π. βαθμίδα Α

Βιογραφικό

Η Μαρία (Μάρω) Γαλάνη: Χορογράφος - Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Πατρών είναι Διδάκτωρ της Εθνικής Αθλητικής Ακαδημίας και της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου και Κινηματογράφου, Σόφιας Βουλγαρίας. Γεννήθηκε στην Πάτρα και από την παιδική ηλικία ασχολήθηκε με την κίνηση και το χορό.

 Ολοκλήρωσε τη Διδακτορική της διατριβή με θέμα «Εφαρμογή Ρυθμικού και Θεατρικού Παιχνιδιού στη Θεραπευτική & Εκπαιδευτική Εργασία για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες/ Ελαφριά Νοητική Καθυστέρηση» στη National Academy of Sports (NSA) και την National Academy for Theatre & Film Arts (NATFIZSofiaBulgaria (2003)
(Αναγνώριση  από το ΔΟΑΤΑΠ, Αρ. Πράξης: 32-1010/ 2006  (βαθμός Άριστα)

(c) MSc Δημιουργική Γραφή Κατεύθυνση Συγγραφή Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας, Τμήμα Νηπιαγωγών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Mεταπτυχιακή ειδίκευση: στο πλαίσιο των σπουδών  της διδακτορικής της διατριβής, παρακολούθησε, εξετάσθηκε  και αξιολογήθηκε σε  γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητάς της μεταξύ άλλων σε: «Χορογραφία» και «Ρυθμικό σχεδιασμό  (ρυθμό)  στον χορό»  Prof B. Grigorov (βαθμός: άριστα)  στη National Academy of Sports (NSA) και σε: «Θεατρική Τέχνη» «Παντομίμα»στη National Academy for Theatre & Film Arts (NATFIZSofiaBulgaria (2002)

Πρωτόγονη Έκφραση – Χοροθεραπεία σε πρόγραμμα συνεργασίας του Association pour le Developpemen de l’ Expression Primitive Paris & του  Αtelier Μouvement, Danse, Εxpression, Athens,  Greece, με διπλωματική εργασία στο θέμα: «Καρναβάλι της Πάτρας: Διονυσιακά στοιχεία και η σχέση του με την Πρωτόγονη Έκφραση»  Prof. France Schott-Billman (1993)

ΤΕΦΑΑ Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1985) 

Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στην Α' βαθμίδα
για την διδακτική του χορού, ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού
στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου Πατρών
(Φ.Ε.Κ. διορισμού 88/11-6-1992 τ. Ν.Π.Δ.Δ & τροποποίηση Γ.Α. Γ.Σ. ΠΤΔΕ 3/4/12/2012)

Βασικό ερευνητικό ενδιαφέρον: Το χοροθέατρο στην εκπαίδευση.


Επιμέρους επιστημονικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα  αποτελούν:

 1. Προσέγγιση και υποστήριξη της παιδευτικής λειτουργιάς του θεάτρου στην εκπαίδευση με άξονα το αρχαίο ελληνικό δράμα "Αντιγόνη"

 2. Συνάντηση της δημιουργικής γραφής με την τέχνη του χοροθεάτρου και αποτύπωση των παραγόμενων δημιουργιών ψηφιακά.

 3. Η Πρακτική της Ελευθερίας και η Σημασία της Αλληλεπίδρασης στην Performance και στη site specific Ασκηση Πεδίου 

4.Αφήγηση: η Αφηγηματική Δύναμη του Σώματος στο Χορόθέατρο και την Performance 

5. Η Ασθητική του Πριμιτιβισμού στην Κινητική Εκπαίδευση Παιδιών & Ηθοποιών: η Αναζήτηση   της Δυναμικής, των Καθαρών Γραμμών, της Συμμετρίας και των Αντιθέσεων της  Κίνησης  μεσω της Τεχνικής της Πρωτόγονης Εκφρασης.

 

1992 μέχρι σήμερα, ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό / βαθμίδα Α' στο Τμήμα (Π.Τ.Δ.Ε.) για τη διδακτική του χορού, ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού. 
Εξι συνολικά σε κάθε έτος μαθήματα:
Δημιουργική μέθοδος ρυθμικού & θεατρικού παιχνιδιού
Ρυθμός και χορός στην εκπαίδευση
Σύγχρονος χορός: ιστορία, εκπαίδευση, σύνθεση και χορογραφία
Διδακτική εκπαιδευτικού δράματος  – τεχνικές θεάτρου στην εκπαίδευση
Γνώση των λειτουργιών του σώματος μέσα από βιωματική κινησιολογία & τέχνες 
Παιχνίδι: άσκηση, κίνηση, έκφραση 
 
2013 μέχρι σήμερα Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τη διδασκαλία Κίνησης και Χορού.

1998 - 2012 (με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου) για τη διδασκαλία: Θέατρο και γλωσσική ανάπτυξη στο Διδασκαλείο της Μετεκπαίδευσης των Δασκάλων του Π.Τ.Δ.Ε.,   Πανεπιστημίου Πατρών

2003 – 2008    (με ανάθεση έργου) για τη διδασκαλία: Διδακτική θεατρικών τεχνικών Ι    (εαρινό εξάμηνο 2003 - 2008) Διδακτική θεατρικών τεχνικών  ΙΙ (2006 – 2008) στο Παιδαγωγικό Τμήμα  Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών

1985 – 1987 Ειδικός Επιστήμονας (Ν. 407/80) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών για τη διδασκαλία του μαθήματος Φυσική και Ρυθμική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους, 1985-86 και το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους, 1986-87.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ σε ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ  ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 
VISITING PROFESSORS at UNIVERSITIES,  DEPARTMENTS for  PERFORMING ARTS STUDIES


 2005 Διδασκαλία στο Academy for TV, Cinema and Internet Communications, Sofia, Bulgaria «Rhythmic and eurhythmic – theory and Practice» και «Contemporary dance: Theory, strategies and practice». (10/2/2005- 20/7/2005)


 2003 Διδασκαλία στο New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia, Bulgaria "Expressive dance and rhythm in theatrical action" (ακαδημαϊκό έτος 2002-2003, 2o εξάμηνο)  

 ERASMUS - SOCRATES ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ


2013 New Bulgarian University, Music Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: Rhythm and Expression Primitive as a mean of developing relationship and communication in a youthful musical ensemble (24/2 -2/3/2013)


2008 New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: Butoh dance aw mean for physical and expressional training of the actors (21/1 – 25/1/2008)


2006 New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: MEDEA: somatic approach to female myth passion. (10/4-14/4/2006)


1998 Padagogische Akademie des Bundes in Wien classes on Τheatrical games as an educational means (6 – 13/5/1998) 

 

 2015 σε εξελίξη «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΟ  ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ |Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ|»

Στόχος: Ο αναπαριστώμενος μύθος, της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας «Αντιγόνη», ο  άκρως παρηγορητικός της οντολογικής θλίψης  και  εξηγητής των υψηλών ανθρωπίνων στιγμών, του ιερού καθήκοντος της φροντίδας των νεκρών, του ερώτα, του θανάτου, της αρετής, της  τόλμης, της ελευθερίας, της αγάπης να αποτελέσει το μέσο και τον τρόπο ώστε να παύσουν οι αβασάνιστες, αφελείς απλοποιήσεις  στο πλαίσιο της θεατρικής αγωγής  στο σχολείο.

Δράσεις: 
1. Άσκηση Πεδίου: Αντιγόνη στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας Απρίλιος 2015
Αλήθεια και αναπνοή της δραματικής ανάγνωσης 
Άσκηση του σώματος (κίνηση, φορά, μέλος του τραγικού χορού).

2. Performance Αντιγόνη: ΑΤΑΦΟΙ ΝΕΚΡΟΙ στο αστικό τοπίο (παλιό κολυμβητήριο της Αγυιάς) Μάιος 2016

3. Επισκέψεις στο αρχαίο νεκροταφείο της Βούντενης εντατική άσκηση στη σχέση Αντιγόνης Ισμήνης και Δραματουργική Ανάλυση της Αντιγόνης  του Σοφοκλή. Άνοιξη 2017

 

2013 ως σήμερα είναι  Επιστημονικά Υπεύθυνη στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ DAS /ΧΟΡΟΥ –  ΚΙΝΗΣΗΣ - ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ "ο χορός ενώνει, συγκρατεί, παρηγορεί" (DAS Dancetheatre Art in School) το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας  του Πανεπιστημίου Πατρών  &  της Περιφερειακής Διεύθυνσης  Α/θμιας  και  Β/θμιας  Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Βασίζεται στο «Πρόγραμμα Σπουδών για την Εκπαίδευση  -   Πολιτισμός / Χορός - Κίνηση για παιδιά Προσχολικής Ηλικίας και Δημοτικού Σχολείου» και τον  «Οδηγό για τον Δάσκαλο: Εργαλεία για τη Διδασκαλία προσέγγιση των Προγραμμάτων Σπουδών / Χορός   -  Κίνηση για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», την κατάρτιση, σύνταξη, συγγραφή και  
επιμέλεια των οποίων  έχει  εκπονήσει η ίδια /Δρ. Γαλάνη Μαρία (Μάρω), ως εμπειρογνώμων στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007 –  2013, στο πλαίσιο της πράξης «Νέο σχολείο» (σχολείο 21ου αιώνα) - Νέο πρόγραμμα  σπουδών και Εργαλεία για τη διδασκαλία, εγκεκριμένο από το Παιδαγωγικό  Ινστιτούτο, Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης. 
Απευθύνεται  σε  σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας. Κάθε σχολείο συμμετέχει με 20 μαθητές, που επιθυμούν να  συμμετέχουν σε ομάδα χορού και 2 - 3 εκπαιδευτικούς  οι οποίοι εκπαιδεύονται  μέσω του  προγράμματος «Εντατική Εκπαίδευση  Δασκάλων στο χορό - χοροθέατρο» για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα και τα  εργαστήρια χορού στο σχολείο τους.
Το πρόγραμμα κινείται σε τρεις άξονες 
Αξονας Α'   εκπαίδευση εκπαιδευτικών  στο χορό –  κίνηση - χοροθέατρο.
Αξονας  Β  διάχυση  των αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού προγράμματος στο  σχολείο
Αξονας Γ'   διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου στην  πόλη.

Το ερευνητικό μέρος του προγράμματος, έχει ως αντικείμενο τη συστηματική μελέτη και κατανόηση της τέχνης του χοροθεάτρου ως ένα ουσιαστικό μέσο έκφρασης, αισθητικής και συνεργατικής καλλιέργειας. Αποτελεί πρόταση εισαγωγής προγράμματος χοροθεάτρου, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για ενίσχυση της αυτοπεποίθησης & της πρωτοβουλίας, της συνεργασίας και συναισθητικής στάσης, για την επικοινωνία & την αλληλεγγύη στην ομάδα.

Αφορά στη διερεύνηση της σχέσης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας με το σώμα και της στάσης  τους απέναντι στο χορό και την εμψυχωτική διάσταση της επιμόρφωσης και τη συμβολή της στην ευδοκίμηση θετικής στάσης απέναντι στην χορευτική τέχνη στο σχολείο 

Επιμέρους στόχος είναι η δημιουργία επιστημονικής, εκπαιδευτικής, καλλιτεχνικής ομάδας για το χοροθέατρο στην  Υποχρεωτική Εκπαίδευση στην Δυτική Ελλάδα.

2010 – 2013 Επιστημονικά Υπεύθυνη στο πρόγραμμα «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», εγκεκριμένο από το Πανεπιστήμιο Πατρών ΠΤΔΕ, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αχαΐας (Τμήμα Πολιτιστικών θεμάτων).
Οργάνωση, συντονισμό, υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Από το κείμενο στην παράσταση – συνέργια των τεχνών» και διδασκαλία.
Το ερευνητικό μέρος του προγράμματος, αφορά στη Διερεύνηση των θεατροπαιδαγωγικών τάσεων και στάσεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας. Η εμψυχωτική διάσταση της επιμόρφωσης και η συμβολή της στην ευδοκίμηση θετικής στάσης απέναντι στην τέχνη στο σχολείο

Επιμέρους στόχος είναι η δημιουργία τράπεζας υλικού για την διευκόλυνση παραγωγής καλλιτεχνικού προϊόντος στο σχολείοΔιδασκαλία - Μαθήματα

1998 - 2012(με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου) για τη διδασκαλία: Θέατρο και γλωσσική ανάπτυξη στο Διδασκαλείο της Μετεκπαίδευσης των Δασκάλων του Π.Τ.Δ.Ε.,   Πανεπιστημίου Πατρών

1992 μέχρι σήμερα, ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό / βαθμίδα Α' στο Τμήμα (Π.Τ.Δ.Ε.) για τη διδακτική της  κίνησης - έκφραση: χορός, ρυθμικό και θεατρικό παιχνίδι. 
Εξι συνολικά σε κάθε έτος μαθήματα:

Δημιουργική μέθοδος ρυθμικού & θεατρικού παιχνιδιού
Ρυθμός και χορός στην εκπαίδευση
Σύγχρονος χορός: ιστορία, εκπαίδευση, σύνθεση και χορογραφία
Διδακτική εκπαιδευτικού δράματος  – τεχνικές θεάτρου στην εκπαίδευση
Γνώση των λειτουργιών του σώματος μέσα από βιωματική κινησιολογία & τέχνες 
Παιχνίδι: άσκηση, κίνηση, έκφραση 

2013 μέχρι σήμερα Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τη διδασκαλία Κίνησης και Χορού.

2003 – 2008    (με ανάθεση έργου) για τη διδασκαλία: Διδακτική θεατρικών τεχνικών Ι    (εαρινό εξάμηνο 2003 - 2008) Διδακτική θεατρικών τεχνικών  ΙΙ (2006 – 2008) στο Παιδαγωγικό Τμήμα  Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών

1985 – 1987 Ειδικός Επιστήμονας (Ν. 407/80) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών για τη διδασκαλία του μαθήματος Φυσική και Ρυθμική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους, 1985-86 και το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους, 1986-87.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣΕΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑΙΔΡΥΜΑΤΑΤΟΥΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥσεΤΜΗΜΑΤΑΣΠΟΥΔΩΝ  ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝΤΕΧΝΩΝ
VISITING PROFESSORS at UNIVERSITIES,  DEPARTMENTS for  PERFORMING ARTS STUDIES
2005 Διδασκαλία στο Academy for TV, Cinema and Internet Communications, Sofia, Bulgaria «Rhythmic and eurhythmic – theory and Practice»  και «Contemporary dance: Theory, strategies and practice». (10/2/2005- 20/7/2005)

2003 Διδασκαλία στο New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia, Bulgaria "Expressive dance and rhythm in theatrical action" (ακαδημαϊκό έτος 2002-2003, 2o εξάμηνο)  

ERASMUS - SOCRATES ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΕΜΠΕΙΡΙΑ
2013 New Bulgarian University, Music Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: Rhythm and Expression Primitive as a mean of developing relationship and communication in a youthful musical ensemble (24/2 -2/3/2013)

2008 New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: Butoh dance aw mean for physical and expressional training of the actors (21/1 – 25/1/2008)

2006 New Bulgarian University, Theatre Department, Sofia Bulgaria, διδασκαλία στο θέμα: MEDEA: somatic approach to female myth passion. (10/4-14/4/2006)

1998 Padagogische Akademie des Bundes in Wien classes on: Theatrical games as an educational means (6 – 13/5/1998) 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ:
1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΡΥΘΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
2. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
3. ΡΥΘΜΟΣ &  ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
4. ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ &  ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ
5. ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΑΣΚΗΣΗ, ΚΙΝΗΣΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ, 
6. ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ , ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΡΥΘΜΙΚΟΥ & ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Μάθημα θεωρητικό με βιωματική προσέγγιση.

Στόχοι του μαθήματος:

1. Κατανόηση της χρησιμότητας και της καταλληλότητας της δημιουργικής μεθόδου του ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού ως εκπαιδευτικού εργαλείου στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

2. Κατανόηση των καθηκόντων, του εκπαιδευτικού για την τέχνη στο σχολείο,  να δημιουργεί τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν στην καλλιτεχνική πράξη να υπάρξει, σε παιδαγωγικό κλίμα, να διευκολύνει τους μαθητές να εξωτερικεύουν απορίες, να ξεπερνούν αμηχανίες, να αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους και τη φαντασία τους μέσα από μια διαδικασία που σε κάθε περίπτωση είναι ουσιαστικά απολαυστική.

3. Θεμελίωση της ικανότητας συλλογής, οργάνωσης, ανάλυσης και σύνθεσης ιδεών για τη δημιουργία καλλιτεχνικού προϊόντος.

4. Σε πρακτικό επίπεδο άσκηση και προαγωγή των ικανοτήτων των εκφραστικών μέσων (σώμα - λόγος)

Περιεχόμενο του μαθήματος:

1η Ενότητα: Τέχνη – Ορισμοί.  Γνωριμία των φοιτητών/ τριών με τους βασικούς ορισμούς που  αφορούν στην  Τέχνη από την ελληνική αρχαιότητα ως σήμερα, με σκοπό  την κατανόηση της ουσίας της Τέχνης.
2η  Ενότητα: Αισθητική παιδεία.  Περί Ρυθμού και Θεάτρου.
3η  Ενότητα: Ρυθμικό παιχνίδι - Σύστημα Ρυθμικής  Emil Jaques Dalcroze και σύστημα μουσικοκινητικής αγωγής  Carl Orff.
4η . Ενότητα: Τάσεις και ρεύματα της θεατρικής αγωγής. Το ρυθμικό και θεατρικό  παιχνίδι ως μέθοδος που διαπαιδαγωγεί και στηρίζει έναν διαλεκτικό τρόπο διδασκαλίας
5η  Ενότητα: Ομάδα,  σχέσεις και επικοινωνία στο θεατρικό παιχνίδι.
6η  Ενότητα: Δομική συγκρότηση θεατρικού παιχνιδιού - Δημιουργικό συμβάν. Παιδευτική αξία θεατρικού παιχνιδιού. Επίπεδα στα οποία επιδρά το θεατρικό παιχνίδι. Μέσα έκφρασης θεατρικού παιχνιδιού.
7η  Ενότητα: Τεχνική ανάπτυξης θεατρικού παιχνιδιού .
8η  Ενότητα: Θεατρικές τεχνικές που έχει υιοθετήσει το θεατρικό παιχνίδι.
9η   Ενότητα: Κινητικός αυτοσχεδιασμός και  μέθοδος κινητικής αναπαράστασης ιστορίας ή θέματος του J.G. Thulin.
10η   Ενότητα: Μιμική και παντομίμα.
11η   Ενότητα: Κούκλα και  κουκλοθέατρο.
12η   Ενότητα: Μάσκα,  κίνηση, έκφραση.
13η   Ενότητα: Επινόηση κειμένου, σκηνική απόδοση, αφήγηση. Παραμύθι.
14η   Ενότητα: Το θεατρικό παιχνίδι ως μοντέλο διδασκαλίας μαθημάτων ή μέρους της ύλης του ετήσιου σχολικού προγράμματος των αφηγηματικών και θετικών μαθημάτων: και ως μέθοδος για την υλοποίηση και ανάπτυξης προγράμματος με διαθεματική αντίληψη.

Συνιστώμενη βιβλιογραφία
Γαλάνη Μ. (2010), Δημιουργική μέθοδος θεατρικού παιχνιδιού, Ίων εκδ. Έλλην: Αθήνα.
Αρζιμάνογλου- Μαντζαρλή Λ., Η ρυθμική Dalcroze μέσα από τα μάτια της Λιληςfagottobooks.
Π. Ματέυ: (1986) Ρυθμική, εκδ. Γ. Νάκας, Αθήνα.
Ιωάννου Γ. (επιμ.)  Παραμύθια του λαού μας, Ερμής,  Αθήνα.
Καραμήτρου Κ. Θέατρο θεωρία και πράξη – θεατρικό παιχνίδι, Παπαζήσης,  Αθήνα.
Mueller W. Παντομίμα, Κάλβος, Αθήνα.
Mueller W., Θέατροτουσώματος & commentia dell’arte, University studio press
Levi - Strauss C., Ο δρόμος της μάσκας, μτφρ Λεκανίδου - Βαδαλούκα Ρ., εκδ.
Πελασγός Σ.,  (2008) Τα μυστικά του παραμυθά. Μαθητεία στην τέχνη της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, εκδ Μεταίχμιο Αθήνα.
Ζενέ Ζ., (2006) ο Σχοινοβάτης μτφ Λιοντάκης Χ., εκδ Καστανιώτης, Αθήνα.
Pavis P., Λεξικό του θεάτρου, Gutenberg, Αθήνα.

Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι:
1. Θεωρητική προσέγγιση για τη λειτουργία του θεατρικού παιχνιδιού ως μορφή τέχνης και ως εκπαιδευτικό μέσο και διδακτικό εργαλείο, μέσω εισηγήσεων με χρήση διαφανειών powerpointvideoκαι διαλόγου για την ανταλλαγή απόψεων και τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας με την ευρύτερη κοινωνική της έννοιας «αγωγή πολιτισμού» μέσα στο σχολείο.
2. Πρακτικό εργαστήριο όπου γίνεται δημιουργική μελέτη των εκφραστικών μέσων των φοιτητών /τριών (κίνησης και λόγου)

Μέθοδοι αξιολόγησης:Οι φοιτητές /τριες καλούνται: 
1. Να  έχουν ενεργητική συμμέτοχη  στο μάθημα. Να είναι συνεπείς στις εβδομαδιαίες  υποχρεώσεις τους τήρηση φακέλου εργασιών και ημερολόγιο μαθήματος. Να συμμετέχουν δημιουργικά  στην προετοιμασία και παρουσίαση της άσκησης πεδίου: παρέμβαση στην κοινότητα με δράση σε ανοιχτό χώρο.
 2.  Να συμμετέχουν στις εξετάσεις του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου με  προφορική  ή γραπτή εξέταση.

2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ – ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 

Μάθημα θεωρητικό με βιωματική προσέγγιση.
Στόχοι του μαθήματος:
1 .  Κατανόηση των τεχνικών του θεάτρου στην εκπαίδευση. Συστηματική μελέτη του Θεάτρου/Δράματος και της διδασκαλίας του στο σχολείο.
α. ως μορφής τέχνης
β. ως εκπαιδευτικού μέσου και διδακτικό εργαλείο
γ. ως μέσου κοινωνικής παρέμβασης
2. Τεκμηρίωση και κατανόηση της κυρίαρχης  σημασίας του θεάτρου στην εκπαίδευση με άξονα τους μύθους και το αρχαίο ελληνικό δράμα, για τη διάπλαση αληθινών χαρακτήρων  και για τη διαλεκτική προσέγγιση των πραγμάτων.
3. Άσκηση και βελτίωση των εκφραστικών μέσων:  σώματος, φωνής μέσω ασκήσεων αναπνοής, ορθοφωνίας, ρυθμού και κίνηση
4. Θεμελίωση της ικανότητας υλοποίησης Θεατροπαιδαγωγικών Προγραμμάτων.
 
Περιεχόμενο του μαθήματος:
1η  Ενότητα: Σύντομη ιστορική αναδρομή του θεάτρου, όπως αυτό διαμόρφωσε τα είδη του στις διάφορες φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας.
2η  Ενότητα: Λειτουργία και καταγωγή: Διθύραμβος. Αρίων. Θέσπις  Το Αρχαίο ελληνικό δράμα.  
1. Τραγωδία: Λυρικό και επικό στοιχείο. Δομή της Τραγωδίας.  Στοιχεία του μύθου που προσδίδουν δραματικότητα. Χορός.  Κοστούμια. Μάσκες. Μηχανές. Οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: Αισχύλος, Σοφοκλής Ευριπίδης.
2. Κωμωδία: Αρχαία Αττική Κωμωδία. Μέση Αττική Κωμωδία, Νέα Κωμωδία. Ο Αριστοφάνης
3η Ενότητα: Το αρχιτεκτόνημα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, ο τεχνητός χώρος όπου γίνονται οι δραματικές παραστάσεις. Το θέατρο της Επιδαύρου. Τα έξι  αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας: Στράτου, Οινιάδων, Καλυδώνας, Πλευρώνας, Μακύνειας, Αμφιλοχικού Άργους.
4η  Ενότητα: Τα θέατρα του Ρωμαϊκού κόσμου. Το Ρωμαϊκό ωδείο της Πάτρας.
5η  Ενότητα:  Η σπουδαιότητα της προσέγγισής του μύθου της  αρχαίας Τραγωδία και της Κωμωδίας στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η δυνατότητα που προσφέρει στο παιδί να εξοικειωθεί με το μη βολικό, το γενναίο, την ευταξία, την εμμέλεια,  να γίνει για στο παιδί ευπρόσιτη η ακροποίηση του βίου του πολύπαθου,  της ακραίας  τραγικής και κωμικής πλευράς του ανθρώπου.
Οι προσανατολισμοί στην σπουδή παράστασης αρχαίου ελληνικού δράματος στο σχολείο είναι μια βαθύτατη αριστουργηματική παιδευτική και πολιτική πράξη.
Περίληψη υποθέσεων αρχαίων ελληνικών τραγωδιών, κωμωδιών και σατυρικού δράματος. Διάκριση ανάμεσα στην περιγραφή και την αφήγηση
6η  Ενότητα: Σε ολόκληρο το αρχαιοελληνικό δράμα,  επισημαίνεται η αξία  του Προσώπου ως ύπαρξη η οποία φέρει την πολυπρόσωπη δυναμική της κοινωνίας. Το παράδειγμα της Τραγωδίας «Αντιγόνη»  του Σοφοκλή, βάση για εφαρμογή και σπουδή στις τεχνικές του θεάτρου στην εκπαίδευση. Υπόθεση του έργου. Ο οίκος των Λαβδακιδών. Ταφικά έθιμα στον αρχαίο κόσμο. Η θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα.
7η  Ενότητα: Συνθήκη της Αντιγόνης και του κάθε ρόλου της Τραγωδίας. Η διερεύνηση των  δραματικών χαρακτήρων έργου μέσα από τις τεχνικές του θεάτρου στην εκπαίδευση: Θέατρο εικόνων/ Imagetheatre ακίνητη εικόνα, εκφραστικοί πίνακες / Stillimage,  θέατρο αγοράς/ Forumtheatre του Augusto Boal,  Υλικά ανολοκλήρωτα/ Unfinishedmaterials. Αντικείμενα του ρόλου/ Objectsofcharacter. Ανακριτική καρέκλα/ Hot Seating. Ρόλος πάνω στον τοίχο/ Roleonthewall. Αναδρομή/ Flashback  Προβολή στο μέλλον/ Flashforward.  Προσωπική υπόθεση (σκιαγραφώ το προφίλ μου και συνδιαλέγομαι με τον κοντινό μου σε χαρακτήρα  ρόλο). Παιχνίδια ρόλων (Ο δάσκαλος σε ρόλο, καταιγισμός ιδεών ή ιδεοθύελλα κτλ).
8η  Ενότητα: Ασκήσεις αναπνοής και ορθοφωνίας.
9η  Ενότητα: Ρυθμική, μελωδική και κινητική  αντιμετώπιση του χορού και των χορικών. Αναφορά και ανάλυση τρόπων και τεχνικών, αισθητική και δραματουργική ερμηνεία.
11η  Ενότητα: Σύνθεση – Σκηνοθεσία. Αποσαφήνιση όρων και του περιεχόμενου της ερμηνείας. Subtext, το «αντίκρισμα»: πίσω από τη λέξη είναι μια άλλη λέξη. «Ακροποίηση»: πρέπει – θέλω. Διαφορά δραστηριότητας (απλή) – δράσης (σύνθετη). Δεν παίζω τα συναίσθημα αλλά υπηρετώ το στόχο. Το κατά Stanilavski. Το κατά Μπρεχτ η αποστασιοποίηση – μη ταύτιση (Verfremdungseffekt). Το κατά Grotovski, η σωματικότητα και η φαντασία στο θέατρο.
12η  Ενότητα: Τρόποι επινόησης κειμένου με αφορμή το μύθο της Αντιγόνης: την προϊστορία, μεταϊστορία του, επιμέρους θέματα που θίγονται, την ανάγκη  προσαρμογής σε διαφορετικές πληθυσμιακές (ηλικία, κουλτούρα, επίπεδο γλώσσας κλπ) ομάδες. Κανόνες μυθοπλασίας. Δομή του θεατρικού κειμένου. Το κείμενο και ο μύθος. Δημιουργία ιστορίας. Μεταγραφή λογοτεχνικού κειμένου σε δραματικό και σκηνική απόδοση μη θεατρικού κειμένου.
13η  Ενότητα: Θεμελίωση της ικανότητας υλοποίησης θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων μέσω της αξιοποίησης του αρχαίου ελληνικού δράματος και των τεχνικών θεάτρου στην εκπαίδευση.

Συνιστώμενη βιβλιογραφία
Γαλάνη Μ. (2010), Δημιουργική μέθοδος θεατρικού παιχνιδιού, Έλλην, Αθήνα.
Σοφοκλή Αντιγόνη  μφ  Παναγιωτόπουλος Ν., εκδ. η Νέα ΣΚΗΝΗ
Αριστοτέλης, Ποιητική (μετάφραση Σ. Μενάρδος), Αθήνα,  Εστία.
LawlerL., Ο χορός στην αρχαία Ελλάδα, Εκπολιτιστικό σωματείο ελληνικών χορών, Αθήνα.
Μουδατσάκις Τ. (1991). Η θεωρία του δράματος, Καρδαμίτσα, Αθήνα.
Kott Jan (1988) Ένα Θέατρο Ουσίας, Αθήνα.
Πεφάνης Γ. Το Θέατρο και τα Σύμβολά του, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα.
Ροντάρι Τ. Γραμματική της Φαντασίας, εκδόσεις Τεκμήριο, Αθήνα.
Barthes R., Η απόλαυση του κειμένου εκδ, Ράππα, Αθήνα.
Barthes R., Φωτεινός θάλαμος , Κέδρος, Αθήνα.
Barthes R., Η επικράτεια των σημείων μτφ Παπαϊακώβου Κ. εκδ. Κέδρος, Ράππα, Αθήνα.
Ταρκόφσκι Α. Σμιλεύοντας το χρόνο, Νεφέλη, Αθήνα.

Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι:
1. Θεωρητική προσέγγιση για την παιδαγωγική αξία και την εξανθρωπιστική δυνατότητα του θεάτρου και του εκπαιδευτικού δράματος στο Δημοτικό σχολείο, την εμβάθυνση στο  αρχαίο ελληνικό δράμα και κατανόηση του τρόπου διδασκαλίας του στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Πρακτικό εργαστήριο στις τεχνικές του θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση και άσκηση των εκφραστικών μέσων των φοιτητών/τριών με άξονα την αρχαία ελληνική Τραγωδία , κείμενο επινόησης ή άλλο ποιητικό κείμενο.
 
Μέθοδοι αξιολόγησης: 
1.Οι φοιτητές /τριες καλούνται:
Να  έχουν ενεργή  συμμέτοχη  στο μάθημα.
Να είναι συνεπείς στις εβδομαδιαίες  υποχρεώσεις τους τήρηση φακέλου εργασιών και ημερολόγιο μαθήματος. 
Να συμμετέχουν δημιουργικά  στην προετοιμασία και παρουσίαση άσκησης πεδίου: με δράση σε: ανοιχτό χώρο στην πόλη, σχολείο, αρχαίο θέατρο, ή το ρωμαϊκό ωδείο της πόλης.
 2. Να συμμετέχουν στις εξετάσεις του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου με  προφορική  ή γραπτή εξέταση.

3. ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάθημα θεωρητικό με βιωματική προσέγγιση.Στόχοι του μαθήματος:
1. Κατανόηση της σπουδαιότητας του ρυθμού και του χορού τόσο για τη φυσική-σωματική όσο και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού
2.  Άσκηση στο ρυθμό και ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων  μέσω της ανάλυσης της  δομής της κίνησης και βελτίωση της φυσικής κατάστασης των φοιτητών /τριών.
3. Εμβάθυνση σε τρόπους έκφρασης μέσω του ρυθμού, της κίνησης και του χορού.
4. Κατανόηση των ειδικών μεθοδολογικών επισημάνσεων για τη διδασκαλία του ρυθμού και του χορού στο σχολείο.

Περιεχόμενο του μαθήματος:
1η Ενότητα: Εννοιολογική χαρτογράφηση του σώματος και του χορού.
2η Ενότητα: Περί ρυθμού και χορού: ετοιμολογία, ιστορικά στοιχεία και  χαρακτηριστικά που αφορούν, στο ρυθμό και το χορό.
3η Ενότητα: Σύντομη αναδρομή στην ιστορία του χορού. Κοινωνικά συστήματα και χορός.
4η  Εισαγωγή στη μουσικοκινητική αγωγή σύστημα Orff και στη ρυθμική αγωγή – σύστημα Dalcroze.
5η  Ενότητα:  Χορός και παράδοση. Τοπικοί και πανελλήνιοι παραδοσιακοί χοροί, ρυθμοί και τραγούδια. Από τον αρχαιοελληνικό χορό «γερανό» στο σημερινό «τσακώνικο.
Διδασκαλία των ελληνικών χορών: καλαματιανός, συρτός στα τρία, κοφτός, τσάμικος, ικαριώτικος, ζωναράδικος, ποδαράκι, τσακώνικος, Μενούσης, χασαποσέρβικος, χασάπικος 
Δραστηριότητες για άντληση προσωπικής συγκίνησης από την παράδοση. Συσχετισμός στίχων δημοτικών με τους στίχους ομοειδών σύγχρονων τραγουδιών. Δραστηριότητες μουσικοκινητικής αγωγής Orff και θεατρικού παιχνιδιού για την εξοικείωση με παραδοσιακούς ρυθμούς, τραγούδια και χορούς.
6η  Ενότητα:  Λαϊκοί χοροί άλλων πολιτισμών. Ανάπτυξη σεβασμού προς την ιδιαιτερότητα κάθε λαού, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τις μουσικές και τους χορούς.
7η  Ενότητα: Ευρωπαϊκοί χοροί. Διδασκαλία των χορών tango και waltz.
8η  Ενότητα.  Πρωτόγονηέκφραση - expression primitive της France Schott Billman. Χαρακτηριστικά της τεχνικής: συμπληρωματικότητα των αντιθέτων, συμβολισμός, ρυθμός, χρήση της φωνής πάνω στη ρυθμική βάση των κρουστών, σχέση με τη γη, το κράτημα του ρυθμού των τυμπάνων με τα πόδια. Σωματική τεχνική, οι ασκήσεις, κινήσεις-αρχέτυπα, τελετουργικές κινήσεις, η απλότητα των κινήσεων, επανάληψη, δύναμη και  δυναμική, ταλάντωση, το κάλεσμα και η απάντηση. Τελικός χορός. Τυπικό πρόγραμμα.
9η  Ενότητα: Η μέθοδος της δημιουργικής κινητικής έκφρασης του R.V. Laban. Ανάλυση της δομής της κίνησης: βάρος, χώρος, χρόνος, ροή,  σώμα,  ενέργεια, δυναμική και σχέση. Δημιουργικός χορός και μεθοδολογικές επισήμανσης για τη διδασκαλία του στο δημοτικό σχολείο.
 
Συνιστώμενη βιβλιογραφία
Γαλάνη Μ., (2010) Ο Χορός στην Εκπαίδευση, Έλλην.
Αρζιμάνογλου- Μαντζαρλή Λ., Η ρυθμική Dalcroze μέσα από τα μάτια της Λιλης, fagottobooks.
Π. Ματέυ (1986) Ρυθμική, εκδ. Γ. Νάκας, Αθήνα.
Ράφτης Α., Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Χορού, Θέατρο Ελληνικών Χορών Δώρα Στράτου.
Λυκεσας Γ. Ελληνικοί Χοροί, εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη.
Ρουμπης Γ. Ελληνικοί Χοροί, εκδόσεις Κ. Σμπίλιας, Αθήνα.
Googh M. Γνωριμία με το χορό: οδηγός δημιουργικής διδασκαλίας για τον έντεχνο χορό, εκδόσεις Dian.
Γκαρωντυ Ρ. Ο Χορός στη Ζωή, εκδόσεις Ηριδανός, Αθήνα.
Παπαδοπουλου Β. Έντεχνος Χορός, εκδόσεις Salto, Θεσσαλονίκη.
Schott Billman F., Πρωτόγονος χορός, Καστανιώτης, Αθήνα.
Τσαφταριδης Ν. Μουσική Κίνηση Λόγος, εκδόσεις Νήσος, Αθήνα.

Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι:
1.  Θεωρητική προσέγγιση μέσω εισηγήσεων και τη χρήση διαφανειών και power point για την τεκμηρίωση της παιδαγωγικής αξίας του ρυθμού και του χορού καθώς και κατανόηση του τρόπου διδασκαλίας του δημιουργικού, παραδοσιακού , πρωτόγονου χορού, ρυθμικής και χοροθεάτρου στο δημοτικό σχολείο.
2. Πρακτικό εργαστήριο στις τεχνικές του δημιουργικού, πρωτόγονου, ευρωπαϊκού,  παραδοσιακού χορού και στη ρυθμική αγωγή.

Μέθοδοι αξιολόγησης:
Οι φοιτητές /τριες καλούνται:
1. Να  έχουν ενεργή συμμέτοχη  στο μάθημα.
Να είναι συνεπείς στις εβδομαδιαίες  υποχρεώσεις τους: ομαδικές παρουσιάσεις χορών που ήδη διδάχθηκαν, τήρηση φακέλου εργασιών, τη συλλογή άρθρων που αφορούν τον χορό, κριτική βιβλίου με θέμα που αφορά στο χορό καθώς και τήρηση ημερολογίου του μαθήματος.
Να συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία και υλοποίηση παραδοσιακού γλεντιού στο χώρο του Πανεπιστημίου. 
Να προετοιμάσουν και να  παρουσιάσουν ομαδική χορογραφία δημιουργικού χορού    
2. Να συμμετέχουν στις εξετάσεις του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου με  προφορική  ή γραπτή εξέταση  

 4. ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ
Μάθημα θεωρητικό με βιωματική προσέγγιση.

Στόχοι του μαθήματος:
1. Κατανόηση της σπουδαιότητας του χορού (μέσα από την αναδρομή στην ιστορία του)
τόσο για τη φυσική, σωματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου όσο και για την καλλιέργεια της αισθητικής ευαισθησίας και εκπαίδευσης στη συλλογικότητα.
2. Ανάπτυξη κινητικών εκφραστικών δεξιοτήτων των φοιτητών/τριών, όχι μέσω χορευτικών τεχνικών επίδοσης, αλλά μέσω δραστηριοτήτων, παιχνιδιών, κινήτρων που αφορούν στη δομή της κίνησης για ανάπτυξη στο γνωστικό, πραγματολογικό, συγκινησιακό, δημιουργικό  επίπεδο του ανθρώπου.
3. Δημιουργία συνθηκών για αξιοποίηση ιδεών, ανακάλυψη  λύσεων και εμβάθυνση σε τρόπους δημιουργίας για σύνθεση και χορογραφία.
 
Περιεχόμενο του μαθήματος:
1η   Ενότητα: Σώμα και σωματικότητα. Εννοιολόγηση του σώματος σαν ολότητα.
Εισαγωγή στην εννοιολογική χαρτογράφιση:  Εννοιολογικοί χάρτες ως μεθοδολογία καταγραφής των νοητικών αναπαραστάσεων με σκοπό τη διαμόρφωση διδακτικής παρέμβασης.
2η  Ενότητα: Ορισμοί του χορού. Αυτοματική διατύπωση ορισμού μέσω  διερευνητική ακροστιχίδα της έννοιας χορός.
3η   Ενότητα:  Ιστορία του χορού . Εκπρόσωποι του μοντέρνου χορού : Isadora Duncan, R. V. Laban, Mary Wigman, Martha Graham, DorisHumphrey,KurtJooss,  Alwin Nikolais, Merci Cunningham, Jose Limon, Paxton, Maurice Bejart, Pina Baush, Sasha Waltz,  WimVandekeybus, Κούλα Πράτσικα,  Ραλλού Μάνου, Παπαϊωάννου Δημήτρης.
Από τη μέθοδο της δημιουργικής κινητικής έκφρασης του R.V. Laban και τον εκφραστικό χορό της Isadora Duncan στο χοροθέατρο της Pina Baush.
4η Ενότητα: Μέθοδος δημιουργική. Στο πλαίσιο που εξετάζομε τον Σύγχρονο χορό (πλαίσιο της γενικής παιδείας) το περιεχόμενό του δεν αφορά σε ασκήσεις τεχνικών επιδόσεων αλλά σε δραστηριότητες και παιχνίδια εξοικείωσης με τον σύγχρονο χορό, ευκαιρίες και επιλογές για σπουδή δομικά στην κίνηση (creativedance).
Συνδυασμοί  κινήσεων. Τρόποι δημιουργίας κινητικής συνέχειας/ ροής με βάση την:
1. Αντίληψη της κίνησης ως προς τον χώρο. Σωματικά σχήματα. Κατευθύνσεις. Παράλληλη αντίθετη και συμμετρική κίνηση. Επίπεδα. Τρόποι μετακίνησης.
2. Αντίληψη της κίνησης ως προς τον χρόνο. Αργά γρήγορα, Επιτάχυνση – επιβράδυνση, Ταυτόχρονη και διαδοχική κίνηση.
3. Αντίληψη της κίνησης ως προς ροή. Προσωπικό ύφος κίνησης: εξωστρεφείς και εσωστρεφείς κινήσεις.
4. Αντίληψη της κίνησης ως προς την ενέργεια και τη δυναμική Το σώμα μαλακό, αργό και αδύναμο, ή δυνατό, πιο γρήγορο και ενεργητικό.
5η  Ενότητα:  Μέθοδος μίμησης προτύπου ενός συνδυασμού κινήσεων (dancecombination) για τον έλεγχο του σώματος, την εφαρμογή και κατάκτηση κινήσεων: μετακινήσεις, διατάσεις, ισορροπία, στροφές, άλματα, κυλίσματα, πτώσεις, ανορθώσεις, μαζέματα, τεντώματα, συσπάσεις, χαλαρώσεις κτλ.
6η   Ενότητα: Τεχνική contact improvisation. Προετοιμασία για κίνηση. Ο φόβος του αγγίγματος και τα παιχνίδια «παγοθραύστες». Ασφάλεια. Εμπιστοσύνη. Τρόποι διερεύνησης του  σημείου επαφής ανά δύο ή καθένας μόνος του : άγγιγμα, ώθηση (αντίσταση  - υποχώρηση –αντίθετη ώθηση) κύλισμα, γλίστρημα και χάδι, περιστροφή (touching, pushing,  rolling, sliding, pivoting,  with partner and without). Η άσκηση αισθήσεων: όρασης, ακοής, αφής, μυρωδιάς, γεύσης. Τεχνικές ανύψωσης και διατήρησης βάρους. Μεταβατικό έργο, κυλίσματα, πτώσεις, ορμή.
7η  Ενότητα: Σώμα και αφήγηση.  Αρχές παρουσίας, σύνθεσης και χορογραφίας.  
8η  Ενότητα: Χοροθέατρο: Ρυθμός – λόγος – κίνηση. Από τη λέξη στην κίνηση, από το δραματικό κείμενο στη χοροθεατρική ροή και από το σωματικό κείμενο στη δραματουργία.
10η   Ενότητα:  Happening/Performance/Επιτέλεση. Sitespecific
Μέθοδος έργου  επιτέλεσης εν προόδω:
- Καμβάς η προοπτική του θέματος (εμπνεύσεις)
- Επιτόπια παρατήρηση - χαρτογράφηση του χώρου.
2.  Συλλογή υλικού  - εξερεύνηση παράμερων.
3. Αναλυτικά η προοπτική του θέματος (από τις εμπνεύσεις  στις πρακτικές ασκήσεις).
4.  Οργάνωση – Όρντινο.
5. Δοκιμές.
6. Υλοποίηση

Συνιστώμενη βιβλιογραφία
Γαλάνη Μ., (2010) Ο Χορός στην Εκπαίδευση, Ιων, εκδ, Έλλην, Αθήνα.
Googh M., Γνωριμία με το χορό: οδηγός δημιουργικής διδασκαλίας για τον έντεχνο χορό, εκδόσεις Dian.
Κουρουπη Ε.,  Χορός, Σώμα Κίνηση Πτυχές της Χορευτικής Τέχνης, εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα.
Ρηγοπουλου Π., Το Σώμα: ικεσία και απειλή, εκδόσεις Πλέθρον, Αθήνα.
Γκαρωντυ Ρ., Ο χορός στη ζωή, εκδόσεις Ηριδανός, Αθήνα.
Αυγητιδου Α., Βαμβακιδου PerformanceV.1:Επιτελεστικές πρακτικές στην τέχνη και δράσεις  insituεκδ. Ίων,  Αθήνα.
SchechnerR., Θεωρία της Επιτέλεσης. Επιμ. Ζωγράφου Μ., Φιλίππου Φ., εκδ. Τελέθριο, Αθήνα.

Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι:
1. Θεωρητική προσέγγιση μέσω εισηγήσεων, power point και μέσω διαλόγου για την ανταλλαγή απόψεων και τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας με την ευρύτερη κοινωνική  έννοια «αγωγή πολιτισμού στο σχολείο», κουλτούρα  ενδιαφέροντος  και αλληλεγγύης.
2. Πρακτικό εργαστήριο στο σύγχρονο χορό,  σπουδή στην έρευνα κινητικών δομών, ροών και δημιουργία χορογραφίας /performance.
Μέθοδοι αξιολόγησης:
1.Οι φοιτητές /τριες καλούνται:
Να  έχουν ενεργή συμμέτοχη  στο μάθημα.
Να είναι συνεπείς στις εβδομαδιαίες  υποχρεώσεις τους: ομαδικές παρουσιάσεις της εν εξελίξει κινητικής συνέχειας/ ροής, τήρηση φακέλου  με ασκήσεις, παρουσιάσεις βιβλίου σχετικού με το σώμα, το χορό, το χοροθέατρο, την performance ή sitespecific, με κριτικές σε προτεινόμενα videodance τα οποία έχουν σε ομάδες παρακολουθήσει καθώς και τήρηση ημερολογίου του μαθήματος.
Να συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία και παρουσίαση της άσκησης πεδίου: Sitespecific/ παρέμβαση σε ανοιχτό χώρο στην πόλη ή στην πανεπιστημιούπολη.
 2.  Οι φοιτητές/τριες  υποχρεούνται να συμμετέχουν στις εξετάσεις του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου με  προφορική  ή γραπτή εξέταση  

5. ΠΑΙΧΝΙΔΙ: ΑΣΚΗΣΗ, ΚΙΝΗΣΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ 
Μάθημα θεωρητικό με βιωματική προσέγγιση
 
Στόχοι του μαθήματος:
1. Κατανόηση της παιδευτικής αξίας του κινητικού – εκφραστικού παιχνιδιού και της σπουδαιότητάς του ως εκπαιδευτικού εργαλείου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη συνοπτική παρουσίαση των θεωριών για το παιχνίδι και την αναδρομή στην ιστορία της φυσικής αγωγής, με έμφαση στο παιχνίδι της κίνησης2. Κατανόηση της σπουδαιότητας της ψυχοκινητικής και ρυθμικής αγωγής, της ευεργετικής  επίδρασής της  στις κινητικές δεξιότητες και κατ’ επέκταση  στη  συναισθηματική, νοητική και κοινωνική, υπόσταση  και ζωή του ανθρώπου.
3. Ανάπτυξη ρυθμικών, κινητικών εκφραστικών δεξιοτήτων και προαγωγή των ικανοτήτων  διαμόρφωσης προγραμμάτων ψυχοκινητικής, ρυθμικής αγωγής και  παιχνιδιών άσκησης, κίνησης, έκφρασης, όπου αυτό πρέπει να γίνει από τον/την εκπαιδευτικό τάξης,  για την ανάγκες της λειτουργιάς της τάξης ή ελλείψει εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής. 
Περιεχόμενο του μαθήματος: 
1η  Ενότητα: Συνοπτική παρουσίαση των θεωριών για το παιχνίδι 2η  Ενότητα: Σύντομη αναδρομή στην ιστορία της φυσικής αγωγής, με έμφαση στο παιχνίδι της κίνησης, των αρχαίων ανατολικών πολιτισμών, κεντρικής Αμερικής, Αιγυπτιακού πολιτισμού, Μινωικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού, Ομηρικής εποχής, Αθήνας, Σπάρτης, Ολυμπιακών Αγώνων.4η  Ενότητα. Η κίνηση ως πρωταρχικό μέσο ανάπτυξης και αγωγής. Δομική περιγραφή της κίνησης. Αποτελέσματα κινησιακής ανεπάρκειας.   
5η  Ενότητα. Διδακτέα ύλη - διδακτικά  εργαλεία. Δεν πρόκειται για στενά καθορισμένη διδακτέα ύλη, αλλά για δραστηριότητες άσκησης, κίνησης έκφρασης τις οποίες ο εκπαιδευτικός επιλέγει  ανάλογα με τον διδακτικό σκοπό και παιδαγωγικό του στόχο.
Το κινητικό υλικό αντλείται ως διδακτικό εργαλείο από διαφορετικές προσεγγίσεις της κίνησης οι οποίες  βρίσκονται σε συσχετισμό: ψυχοκινητική αγωγή, ρυθμική αγωγή, παιχνίδια κίνησης (αθλοπαιδιών, στίβου),  yoga και partneryogaγια παιδιά, παιχνίδια κινητικού αυτοσχεδιασμού κλπ6η  Ενότητα: Μεθοδολογικές επισημάνσεις για τη δημιουργία προγραμμάτων άσκησης, κίνησης, έκφρασης. Αρχές, μέθοδοι διδασκαλίας και τρόποι εκμάθησης: αρχές της ισορροπίας της  επιφόρτισης – αποκατάστασης, της εξατομίκευσης, του προσιτού, της επίλυσης προβλημάτων. Μέθοδοι: μίμησης προτύπου και δημιουργική  μέθοδος. Τρόποι εκμάθησης: ολιστικός, σειραϊκός και  συνδυαστικός. Στρατηγικές κατά τη διδασκαλία. Η διαμόρφωση χώρου διδασκαλίας. Η δομή τυπικού πλάνου μαθήματος. Αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση.7η  Ενότητα:  Διαμόρφωση προγραμμάτων και σχεδίων εργασίας  άσκησης, κίνησης, έκφρασης για κάθε έναν από τους τρεις κύκλους (επίπεδα) του δημοτικού σχολείου:
1ος κύκλος Α και Β Τάξεις , 2ος κύκλος Γ και Δ Τάξεις,  3ος κύκλος Ε και ΣΤ Τάξεις.

Συνιστώμενη βιβλιογραφία 
Γαλάνη Μ.,Παιχνίδι: Άσκηση, Κίνηση, Έκφραση: κινητικό υλικό το οποίο έχει αντληθεί από την ψυχοκινητική και ρυθμική αγωγή, παιχνίδια αθλοπαιδιών και στίβου, τη yoga και  partneryoga,τον κινητικό αυτοσχεδιασμό έκφρασης(Σημειώσεις), e-class  Πανεπιστημίου Πάτρας. 
Καραμήτρου κ., Η καλλιέργεια της Κιναισθητικής Νοημοσύνης μέσα από το θεατρικό Παιχνίδι εκδ.  Παπαζήση, Αθήνα .
Kωνσταντινάκος Π., Μεθοδολογία Διδακτική της Φυσικής Αγωγής, University Studio Press, Θεσσαλονίκη. 
Θεοδωράκου Κ. Γυμναστική μια πολύπλευρη προσέγγιση , εκδ. Τελέθριον Αθήνα. 
ThiesenP., 420 Παιδικά Παιχνίδια για την απόκτηση σωματικών, πνευματικών κοινωνικών και δημιουργικών δεξιοτήτων. μτφ Ψαλλίδα Π., Εκδ. Ιων Αθήνα.Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: 1. Θεωρητική προσέγγιση,  μέσω εισηγήσεων και χρήσης  power point. 2. Πρακτική άσκηση στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο. Μέθοδοι αξιολόγησης: 1.Οι φοιτητές /τριες καλούνται:
Να  έχουν ενεργή  συμμέτοχη  στο μάθημα. 
Να προετοιμάσουν και να  παρουσιάσουν σχέδια εργασίας για έναν από τους τρεις κύκλους (επίπεδα) του δημοτικού σχολείου 1ο .  Α και Β Τάξεις, 2ο . Γ και Δ Τάξεις, 3ο. Ε και ΣΤ Τάξεις 
2.  Οι φοιτητές/τριες  υποχρεούνται να συμμετέχουν στις εξετάσεις του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου με  προφορική  ή γραπτή εξέταση. 
 
6. ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ 
Μάθημα  θεωρητικό με βιωματική προσέγγιση
 
Στόχοι του μαθήματος:
Συστηματική γνώση του ανθρώπινου οργανισμού και ανάπτυξη δεξιοτήτων διαμόρφωσης προγραμμάτων και σχεδίων εργασίας για τη γνωριμία των παιδιών με το ανθρώπινο σώμα, τις λειτουργίες του, τις δυνατότητές του, την κινησιολογία, την εκφραστική ικανότητά του, τη σχέση του με το χώρο και το χρόνο, μέσα από τις διαφορές μορφές της τέχνης.
Στοιχειώδεις γνώσεις για πρώτες βοήθειες στο σχολείο.
 
Περιεχόμενο του μαθήματος:
1η  Ενότητα: Σώμα και σωματικότητα. Εννοιολογικοί χάρτες: μεθοδολογία καταγραφής των νοητικών αναπαραστάσεων για το σώμα. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τη σχέση με το σώμα: ως ανάδυση προβληματισμού για το σώμα, την εικόνα του, την αναπαράστασή του, το ρόλο του σαν εαυτός και σαν άλλος την παρουσία του στην πολιτισμική διαχρονία.   
2η  Ενότητα:  Το σώμα στην τέχνη.
  1. στην εικαστική τέχνη (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία)
  2. στις ερμηνευτικές τέχνες (θέατρο, επιτέλεση, χορό)
  3. στον κινηματογράφο
  4.  στην ποίηση
3η  Ενότητα: Το σώμα ως φορέας κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας. Το σώμα στην Βαλκανική  παράδοση και σε σύγχρονες ερμηνευτικές τέχνες των Βαλκανίων.
4η  Ενότητα Η φυσιολογική βάση του ανθρώπινου οργανισμού, το κύτταρο: Νευρικό και μυϊκό κύτταρο.
5η  Ενότητα: Οστά και σύνδεσμοι.
6η  Ενότητα: Μύες και τένοντες.
7η  Ενότητα: Ανατομική περιγραφή των κινήσεων. Η συμμετοχή της λειτουργίας των οστών, των μυών και του νευρικού συστήματος στην παραγωγή της ανθρώπινης κίνησης.
Άσκηση  «Ανθρώπινοσώμα – Barbie’s & painting woodman body»
Βιωματικήκινησιολογίαμέσωχαλάρωσης, συνασκήσεων, partner yoga,  contact improvisation και thai massage.
8η Ενότητα: Σωστή καθιστή και σωστή όρθια θέση του σώματος. Η φυσιολογία και μηχανική του τρεξίματος.  Η φυσιολογία και μηχανική της βάδισης «the game of walking».
9η  Ενότητα: Σχέδια εργασίας, τρόποι δημιουργικής προσέγγισης της ενότητας «Γνωρίζω το σώμα μου».
10η  Ενότητα: Βασικές γνώσεις για τις πρώτες βοήθειες στο σχολείο.
Συνιστώμενη βιβλιογραφία
Γαλάνη Μ. Γνώση των λειτουργιών του σώματος μέσα από την βιωματική κινησιολογία και τις τέχνες   (Σημειώσεις), e-class  Πανεπιστημίου Πατρών.
Κεχαγιας Δ., Πρώτες Βοήθειες και πρόληψη των ατυχημάτων στην εκπαίδευση, Τέλεθρον, Αθήνα.
Κουριγιαμα Σ. Η εκφραστικότητα του σώματος. Εκδοχές ανατομίας και ο κόσμος των ιδεών στην ελληνική και κινεζική ιατρική, Εστία: Αθήνα.
Ρηγοπουλου Π., Το σώμα: ικεσία και απειλή, εκδόσεις Πλέθρον, Αθήνα.

Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι:
1. Θεωρητική προσέγγιση, μέσω εισηγήσεων και τη χρήση διαφανειών power point και video
2. Βιωματικές ασκήσεις σε ζευγάρια των σωματικών τεχνικών partneryoga, contactimprovisationκαι thaimassage με σκοπό την κατανόηση της φυσιολογίας και μηχανικής της κίνησης.

Μέθοδοι αξιολόγησης: 

1.Οι φοιτητές /τριες καλούνται:
Να  έχουν ενεργή  συμμέτοχη  στο μάθημα.
Να προετοιμάσουν και να  παρουσιάσουν ατομική εργασία/ σχέδιο στο θέμα: γνωρίζω το σώμα,  μέσα από ένα έργο ή μια μορφή τέχνης της επιλογής τους.
2. Οι φοιτητές/τριες  υποχρεούνται να συμμετέχουν στις εξετάσεις του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου με  προφορική  ή γραπτή εξέταση  

 

 

Δημοσιεύσεις

 ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ
(2003)    Έρευνα στη δυνατότητα για την εφαρμογή ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού στη θεραπευτική – παιδευτική εργασία, κατά το μάθημα της φυσικής αγωγής, σε παιδιά με ειδικές ανάγκες ελαφριάς νοητικής καθυστέρησης. Ανώτατο Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής «Γ. Δημητρώφ» (Εθνική Ακαδημία Αθλητισμού) Σόφια, Βουλγαρία σε συνεργασία με Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου, Σόφια, Βουλγαρία.

ΒΙΒΛΙΑ
(2010)  Γαλάνη Μ.«Δημιουργική Μύθος Θεατρικού Παιχνιδιού» Ίων εκδόσεις ‘Έλλην, Αθήνα
(2010)   Γαλάνη Μ. «Ο Χορός στην Εκπαίδευση» Ίων εκδόσεις Έλλην, Αθήνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
(2013)   FingerhutA «Θέατρο: Ανεβαίνοντας στη σκηνή» επιμέλεια Γαλάνη Μ., Κουστένη Α., εκδότης Παρίκος και Σια ΕΕ, Αθήνα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ
(2015) Γαλάνη Μ. Ανοικτό Ακαδημαϊκό Μάθημα αναρτημένο στην Πλατφόμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών https://eclass.upatras.gr/courses/PDE1464/
(2015) Γαλάνη Μ.Ανοικτό Ακαδημαϊκό Μάθημα 
αναρτημένο στην Πλατφόμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών https://eclass.upatras.gr/courses/
(2011) Γαλάνη Μ., Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Χορό - Κίνηση για όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Υπουργείου Παιδείας και δια Βίου Μάθησης, "ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) - «Εργαλεία Διδακτικών Προσεγγίσεων» των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ηλεκτρονική έκδοση
(2011)  Γαλάνη Μ., Πρόγραμμα Σπουδών για την Παιδεία Χορού – Κίνησης   στην προσχολική ηλικία και Δημοτικό Σχολείο, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Υπουργείου Παιδείας και δια Βίου Μάθηση, "ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) - Νέα προγράμματα σπουδών. Ηλεκτρονική έκδοση

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ
(2007)    Σαπροβολακη Εύα «CallaneticsΕκδόσεις Θέσις Θεσσαλονίκη
(2005)   Νικολάου Πλέσσα Μ., «Ευρωπαϊκοί χοροί: Η διδασκαλία των ευρωπαϊκών χορών στο δημοτικό σχολείο» (πρόλογος Γαλάνη Μ.) Πάτρα

ΑΡΘΡΑ

2016, 17  Μαΐου Γαλάνη Μ., Πρακτικα Επιστημονικού Συμποσίου: Παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση|  συλλογικότητα και παρηγορία», |DAS| «Πρόταση εισαγωγής προγράμματος χοροθεάτρου, ειδικά διαμορφωμένης μεθοδολογίας, στην υποχρεωτική εκπαίδευση για ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της πρωτοβουλίας, της συνεργατικής και συναισθητικής στάσης, για την επικοινωνία και την αλληλεγγύη στην ομάδα».

2014, 30 Μαρτίου  Ημερίδα: Το Θέατρο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση «Τάσεις και ρεύματα της θεατρικής Αγωγής: οι εξαιρετικά διευρυμένοι όροι  Θέατρο στην Εκπαίδευση  και  Θεατρικό παιχνίδι
2009    Γαλάνη Μ. και Μπεκιάρης Γ., «Η επίδραση του τρόπου παρακολούθησης μιας παράστασης θεάτρου σκιών στη δημιουργική έκφραση των μαθητών του δημοτικού σχολείου», Εκπαίδευση και Θέατρο, Τεύχος 10, σελ. 32 – 44
2008    Галани М., Ваос А., Артистична дейност и преподавателска намеса. Проблеми на дидактиката в изкуствата и ролята на преподавателя, ΑΡΤΕ, p. 27-32, Sofia, Bulgaria
[Γαλάνη Μ., Βάος Α., Καλλιτεχνική πράξη και εκπαιδευτική παρέμβαση: ερωτήματα για τη διδασκαλία της τέχνης και τον ρόλο του εκπαιδευτικού. Επιστημονικό περιοδικό ARTE 10/10/2008, p. 27 -32](στη Βουλγάρικη Γλώσσα)
2007    Галани М., Методи за преподаване на традиционни танци чрез ритмика и театър за деца предучилищна възраст, спиc. спортинаука, вр. 5 Sofia, Bulgaria
[Γαλάνη Μ., Μέθοδοι διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών, μέσω ρυθμικής και θεάτρου, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Περιοδικό Αθλητισμός και Επιστήμη, τεύχος. 5] (στη Βουλγαρική Γλώσσα) 
2007    Γαλάνη Μ., « Τεχνικές Θεάτρου στην Ανάπτυξη Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων Κωφών Παιδιών.» Στα πρακτικά του Πανελληνίου Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή: Οι κωφοί στην Ελληνική Πραγματικότητα, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών, Τομέας Αγωγή Κωφών. Πάτρα, (06-9/9/2007) έκδοση σε Cd
2005   Γαλάνη Μ., «Η θεατρική τέχνη στην εκπαίδευση: η επίδραση του θεατρικού παιχνιδιού στην ψυχοκινητική και κοινωνική ανάπτυξη των νηπίων» Επιστημονική Επετηρίδα Πανεπιστημίου Πατρών, Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Π.Τ.Δ. Εκπαίδευσης ΑΡΕΘΑΣ, τόμος ΙV, Πάτρα
2003    Γαλάνη Μ., «Μορφές Λαϊκού Θεάτρου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: ένα Ερέθισμα για Θεατρικό Παιχνίδι και Ανάπτυξη Θεατρικών Δεξιοτήτων». Πρακτικά 1η Διεθνής Συνάντηση Λαϊκού Θεάτρου 27 – 29/9/2002 σελ. 175 – 183, Ζάκυνθος
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ  ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ 

2016, Γαλάνη Μ., |DAS| «Πρόταση εισαγωγής προγράμματος χοροθεάτρου, ειδικά διαμορφωμένης μεθοδολογίας, στην υποχρεωτική εκπαίδευση για ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της πρωτοβουλίας, της συνεργατικής και συναισθητικής στάσης, για την επικοινωνία και την αλληλεγγύη στην ομάδα», Επιστημονικό Συμπόσιο:Παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση|  συλλογικότητα και παρηγορία»,  Πανεπιστήμιο Πάτρας 17/5 Πάτρα.

2015    Γαλάνη Μ., «Παρουσία - Σύνθεση – Χορογραφία: οι σωματικές απαντήσεις του βάρους, του ρυθμού, της έντασης, ανάλογα με το χώρο,  για τη συλλογικότητα και τη δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης» Δημοτικό   Θέατρο «Απόλλων» Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας & Β/βάθμιας   Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, 15/5 Πάτρα

 2014   Γαλάνη Μ., «Τάσεις και ρεύματα της θεατρικώς αγωγής: οι εξαιρετικά  διευρυμένοι όροι «εκπαιδευτικό δράμα θέατρο στην εκπαίδευση»   & «θεατρικό παιχνίδι» Ημερίδα το θέατρο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση  Εκπαιδευτικός χώρος Μπάρι, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα  Πολιτιστικών θεμάτων Α/βθμιας Εκπ/σης Αχαΐας, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, 30 Μαρτίου, Πάτρα

2013  «Παρουσίαση προγράμματος χορού και κίνησης  σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας/ ο χορός ενώνει, συγκρατεί, παρηγορεί. Παιδαγωγικοί στόχοι,  περιεχόμενο και προϋποθέσεις  συμμετοχής» Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας & Β/βάθμιας  Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας,   ΕΣΗΕΠΗΝ Πάτρα  5 Νοεμβρίου

2011  Γαλάνη Μ.,Η περίπτωση του χοροθεάτρου, των δράσεων, των χάπενινγκ και των περφόρμανς
στο σχολείο  Ημερίδα «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση» πουδιοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών,
ΠΤΔΕ, Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης  4 Απριλίου 

 2008    Γαλάνη Μ., Πρωτόγονη έκφραση – χοροθεραπεία και η θέση της στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 6η Διεθνής Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Προσυνεδριακή Διημερίδα, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών, ΠΤΔΕ, ΤΕΕΑΠΗ και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Πάτρα 22 & 23 /3

 2007   Γαλάνη Μ., «Τεχνικές Θεάτρου στην Ανάπτυξη Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων Κωφών Παιδιών» Πανελλήνιο Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή: Οι κωφοί στην Ελληνική Πραγματικότητα, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών, Τομέας Αγωγή Κωφών, Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών (06-9/9/2007)

 2006    Galani M., An attempt of applying rhythmics and theatrical games in physical education classes of 4-6 year old children 4th International Scientific Congress «Sport, Stress, Adaptation Olympic Sport and Sport for All» National Sport Academy Sofia Bulgaria (17-18/2011)

 2006 Γαλάνη Μ., Από τον εκφραστικό χορό της IsadoraDuncan στο χοροθέατρο της PinaBausch. Πανεπιστήμιο Πατρών, 6η Πολιτιστική Εβδομάδα, 3 – 8/ 4/ 2006 
 2005   Γαλάνη Μ., (ανακοίνωση στο πλαίσιο συμμετοχής ως κριτής 3μελούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Θεάτρου «IVBUFofTheatre» Μορφές Λαϊκού Θεάτρου στα Βαλκάνια: το απόκρυφο της βουλγάρικης παράδοσης και τα έθιμα των Βλάχων της Ελλάδας» W.S.University, Blagoevgrad Bulgaria, 19, 23/04/2005    
 2004    Γαλάνη M., Η σημασία του ρυθμικού- κινητικού και θεατρικού παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες, Ημερίδα για το παιδί με ειδικές ανάγκες, Σύλλογος δασκάλων και Νηπιαγωγών, Πάτρας (5/2/204)
 2003    Γαλάνη Μ., Από το υπερφυσικό και θαυμαστό των αγγέλων της παράδοσης στη «μεταπράξη» του σύγχρονου χοροθεάτρου» 2η Διεθνής Συνάντηση Λαϊκού Θεάτρου «Η Έννοια του Λαϊκού στη Σύγχρονη Κοινωνία του Θεάματος: Θέατρο –Κινηματογράφος- Τηλεόραση» Ζάκυνθος (21–23/20 11)
 2002    Γαλάνη Μ., «Μορφές Λαϊκού Θεάτρου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: ένα Ερέθισμα για Θεατρικό Παιχνίδι και Ανάπτυξη Θεατρικών Δεξιοτήτων». 1η Διεθνής Συνάντηση Λαϊκού Θεάτρου Ζάκυνθος, ( 27 – 29/9/2002)
 1998     Γαλάνη Μ., Φωτόπουλος Γ., Επίδραση προγράμματος συνασκήσεων με επαφή στην ανάπτυξη επιλεγμένων φυσικών ικανοτήτων, επικοινωνιακής ικανότητας και αυτοεκτίμησης σε παιδιά δημοτικού σχολείου ηλικίας 8 – 10 χρονών. 6Ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνή ( 22- 24 /5/1998)
 1998    Body expression: The influence of music, speech and feeling International Meeting into the frame of Intensive Programme ICP-98- ERASMUS, International Intensive Music Programme, Manchester Metropolitan University, England (22 June – 3 July 1998)
 1997     Γαλάνη M., Εφαρμογή της Δημιουργικής Μεθόδου Ρυθμικού και Θεατρικού Παιχνιδιού κατά το Μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο Ειδικό Σχολείο, Αναρτημένη ανακοίνωση 5ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνή (16 – 18/5/1997)
1997  Galani M.,Movement and Body Expression in Theatrical Games, Διεθνής Συνάντησηστοπλαίσιο Intensive Programme ICP-95-A-5013/05 ERASMUS, «Music, Drama and Education for Children with Special Needs» ΠανεπιστήμιοΠατρών (7-19/4/1997)
1991    Γαλάνη Μ., Κινητική έκφραση - Αυτογνωσία – Επικοινωνία ατομική ανακοίνωση ενότητα της ομαδικής «Πρόταση για έναν Άλλο Τρόπο Ζωής: μια Πρόταση Άξια Στοχασμού σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο- Κινητική Έκφραση Αυτογνωσία Επικοινωνία» 5ο Διεθνές Συνέδριο, Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, Πάτρα, «Η Εκπαίδευση στην Ενωμένη Ευρώπη» Πάτρα, (27-29/9/1991)
1998     Петров Л., Галани М., Опит за прилагане на ритмика и драматична игра в урока по физкултура в помощно училище, Симозиум с международно участие,Висш Педагогически Институт, Благоевад (19-20/10)[Πετροφ Λ., Γαλανη Μ., Προσπάθεια εφαρμογής της ρυθμικής και του δραματικού παιχνιδιού στο μάθημα της φυσικής αγωγής στο ειδικό σχολείο. Συμπόσιο με Διεθνή συμμετοχή, Ανώτατο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Μπλαγκόεφγραντ] (στη Βουλγάρικη γλώσσα )
 
 ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 2013  Καθοδήγηση ένα δημιουργικό συμβάν. Εισήγηση και εργαστήριοστο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Μεντόρων για φοιτητές Πανεπιστημίου Πατρών (2 -3/2/ & 9-10/2/2013 )
 2012   Για την ικανότητα να επικοινωνείς και να εμπλέκεσαι. Σώμα και φωνή στην επικοινωνία» Εισήγηση και εργαστήριοστο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Μεντόρων για φοιτητές Πανεπιστημίου Πατρών (2 -3/2/ & 9-10/2/2013 )
 2011    Γαλάνη Μ.,Από τον εκφραστικό χορό της IsadoraDuncan στο χοροθέατρο της Pina Bausch Παγκόσμια Μέρα Χορού, Κίνηση Πολιτών Ναυπακτίας Δήμου Ναυπακτίας (29/4 2011)
 2007    Γαλάνη Μ., Παιδί και τέχνη - Τέχνη στην εκπαίδευση 1η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Πελοποννήσου «Θέατρο, Σχολείο, Ζωή: Ανιχνεύοντας Σημεία Επαφής, Δημιουργώντας Δεσμούς» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών ΤΕΕΑΠΗ και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Πάτρα, 23, 24 & 25/2/2007
 2003    Γαλάνη Μ., Ο χορός στην Εκπαίδευση, 3η Πολιτιστική Εβδομάδα «Ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός στην Εκπαίδευση» Πανεπιστήμιο Πατρών (6 – 12/ 4/2003)
 


Ανακοινώσεις

1o Επιστημονικό Συμπόσιο 
«Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση: Συλλογικότητα & Παρηγορία
»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία  το 1Ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση: συλλογικότητα και παρηγορία» που υλοποίησαν το  Πανεπιστήμιο Πατρών,  η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Δυτικής  Ελλάδας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, 17 Μαΐου 2016, στο Θέατρο  Απόλλων, στο πλαίσιο τριετούς εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού,  ερευνητικού προγράμματος «Κίνηση-χορός-χοροθέατρο στην υποχρεωτική εκπαίδευση: ο χορός ενώνει, συγκρατεί, παρηγορεί» |DAS|  
Θέμα του Συμποσίου  είναι οι Παραστατικές  τέχνες στην εκπαίδευση. Σκοπός  του να προωθήσει το διάλογο για την έρευνα και τη σύγχρονη πρακτική, που αφορά στις Ερμηνευτικές Τέχνες στην Εκπαίδευση: χορό, θέατρο, χοροθέατρο, performance,  μουσική, όπερα, μουσικό θέατρο.

Μέσω των 17 εισηγήσεων,  των πέντε  τοποθετήσεων  της στρογγυλής τράπεζας και των έξι postersστις θεματικές ενότητες:  Κίνηση - χορός - χοροθέατρο /Μουσικοκινητική αγωγή/ Θέατρο στην εκπαίδευση / Performance / Συγγραφή / δράσεις περιβαλλοντικής  εκπαίδευσης, κατά τις εργασίες του Συμποσίου, επιτεύχθηκε  ανάπτυξη προβληματισμού και  ανταλλαγή συμπερασμάτων  που αφορούν  στη δημιουργικότητα, τον πειραματισμό, την επικοινωνία, τη συλλογικότητα και αλληλεγγύη, τις καλές πρακτικές διδασκαλίας, τη διαθεματικότητα, τις σύγχρονες εξελίξεις παιδαγωγικής και διδακτικής της Αισθητικής Παιδείας.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι η τέχνη αποτελεί ισχυρό μέσο επικοινωνίας, τρόπο  διερεύνησης της πολλαπλότητας των μορφών του Ετέρου και τόπο συνάντησης, συνδημιουργίας, ευχαρίστησης  και αποδοχής του Άλλου. Αδιαμφισβήτητη είναι η ανάγκη εισαγωγής των παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση, παρότι δεν είναι ξεκάθαρο από πού πρέπει να ξεκινήσει και πώς να υλοποιηθεί η ένταξη τους. 

Στο συμπόσιο συμμετείχαν 87 σύνεδροι, οι περισσότεροι ήταν ερευνητές,  εκπαιδευτικοί και φοιτητές με ειδικότητες θεατρολογίας, μουσικής, φυσικής αγωγής  αρχιτέκτονες, περιβαλλοντολόγοι, συγγραφείς, από Ελλάδα, Μ.Βρετανία, Βουλγαρία. 

Πραγματοποιήθηκαν τρία εργαστήρια που αφορούν σε: μουσική, χοροθέατρο /performance και   θέατρο

Το συμπόσιο έκλεισε με παρουσιάσεις  παραστάσεων  χοροθεάτρου Σχολείων που συμμετείχαν  πρόγραμμα DAS2015-16 
«Η Τέχνη φτιαγμένη για να ανταποκρίνεται στις δύσκολες στροφές του κόσμου, σε  καιρό κρίσης καταφέρνει  να  ενώνει, συγκρατεί, παρηγορεί.»

 Επιστημονικά Υπεύθυνη προγράμματος
Δρ. Μάρω Γαλάνη, ΕΕΠ Π.Τ.Δ.Ε.  Πανεπιστημίου Πατρών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
1o Επιστημονικό Συμποσιο Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση : συλλογικότητα και παρηγορία

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι /ες,

 Σας προσκαλούμε στο Επιστημονικό Συμπόσιο «Παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση:  συλλογικότητα και παρηγορία», που θα πραγματοποιηθεί 17  Μαΐου 2016 στην Πάτρα από το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Περιφερειακή Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, την ομάδα DERIDAncetheatre Ensemble και το Δίκτυο εκπαιδευτικών NetDAS  .
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η υποβολή εργασιών ξεκίνησε
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το συμπόσιο  στην ιστοσελίδα 
http://performingartsineducationpatras.weebly.com/

Θα είναι χαρά μας να σας δούμε όλους εκεί

Με εκτίμηση

Δρ. Μαρία (Μάρω) Γαλάνη

Πρόεδρος Συνεδρίου

 ΗΜΕΡΙΔΑ
Το Θέατρο στην Πρωτοβάθμια Εκαπίδευση
30 Μαρτίου 2014 , ώρα: 10.οο - 17.οο
Εκαπιδευτικός χώρος Μπάρι, Όθωνος Αμαλίας 6, Πάτρα

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου Πατρών,
Τμήμα Πολιτιστικών θεμάτων Α/βάθμιας Εκπ/σης Αχαϊας
Δημοτικό Περιφεριακό Θέατρο Πάτρας 

Εισηγητές

«Θέατρο και κοινότητα.» Αμπαζής Θ., Καλλιτεχνικός Δ/ντής ΔΗΠΕΘΕ

Τάσεις και ρεύματα της θεατρικής Αγωγής: οι εξαιρετικά διευρυμένοι όροι «Θέατρο στην
Εκπαίδευση» και «Θεατρικό παιχνίδι» Δρ. Γαλάνη Μάρω, Ε.Ε.Π Πανεπιστημιακός - Χορογράφος

«Παιδευτικά ωφέλη του θεάτρου» Δρ. Ανδρεάννα Κουφού, Υπεύθυνη Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων Αχαΐας